x
Skift til visning af fuldt website



Fire forrædere – i dit fjernvarme-system?

Vi har i de senere år arbejdet målrettet og systematisk med at identificere og bekæmpe de største forrædere i de danske fjernvarmesystemer. Gennem vores arbejde er vi nået frem til de fire mest ivrige forrædere.

På landsmødet står vores dygtige fjernvarmeteam klar til en snak om forrædere og de mange andre ting, der optager alle os i fjernbranchen. Mød os på standene E19 og E21. Her kan du også afsløre jeres værste forræder og deltage i konkurrencen om meget store guldbarrer.

Her er vores bud på de mest ivrige forrædere i danske fjernvarmesystemer:

Forræder nr. 1: Dårlig afkøling

Hos mange forbrugere er der i dag ikke særlig stor forskel mellem fremløbs- og returtemperaturer. Det er en udfordring, da forbrugerne, lidt populært sagt, ikke trækker nok energi ud af det fjernvarmevand, de modtager. De skal derfor modtage mere vand for at dække deres varmebehov.

Forræder nr. 2: Store variationer i belastning

Der er hos de fleste fjernvarmeværker store forskelle i forbruget i løbet af dagen, hvor der typisk ses spidsbelastninger om morgenen og ved aftenstid. Nogle fjernvarmeværker forbereder sig på tidspunkter med spidsbelastninger ved at akkumulere varme over natten eller ved at øge pumpetrykket. Det betyder i mange tilfælde forhøjede returtemperaturer, da forbrugernes anlæg ikke kan håndtere det øgede pumpetryk.

Forræder nr. 3: Højt pumpeenergiforbrug

Set fra vores synspunkt har mange fjernvarmeværker et for højt pumpeenergiforbrug. Dette skyldes for eksempel, at forbrugerne ikke bruger energien i det vand de modtager, eller at der skal skrues op for pumperne i forbindelse med perioder med spidsbelastninger. Mange fjernvarmeværker er derfor udfordret af store variationer i belastningen over døgnet.

Forræder nr. 4: Manglende driftdata ude fra anlægget

På kontoret taler vi ofte om, at ’data is king’. Der er stor forskel på, hvordan fjernvarmeværker arbejder med driftdata. Nogle har stor fokus på at tage datadrevne beslutninger, mens andre måske lige har taget de første skridt i forhold til at indsamle og anvende data. Hos Frese kender vi værdien af at arbejde målrettet med driftdata – for eksempel kan man med præcise data om differenstryk optimere pumpedriften.

Vi ved naturligvis godt, at der ikke er to fjernvarmesystemer, som er ens. Derfor er vi ikke i tvivl om, at der er flere udfordringer end de fire, som vi har identificeret.

Kig forbi vores stande på landsmødet, og lad os tage god snak!