x
Skift til visning af fuldt website



Indsamling af driftsdata giver store gevinster

- og det har vi taget en snak med Viborg Varme om

Der er ingen tvivl om, at manglende driftsdata er et emne, som vi hos Frese kommer til at arbejde rigtig meget med i 2025. Vi får mange spørgsmål om, hvordan vi kan hjælpe med at sikre besparelser på både energiregnskabet og bundlinjen ved at stille skarpt på indsamling og anvendelse af driftsdata.

Manglende driftsdata ude fra landets fjernvarmesystemer var et af de emner, som fyldte rigtig meget hos de mange gæster på vores to stande på landsmødet tilbage i oktober 2024. Og hvis vi troede, at dette var et emne, som ville gå i glemmebogen, når landsmødet sluttede, og hverdagen meldte sig igen, så tog vi helt fejl. Dette fik vi bekræftet, da vi inviterede Tom Diget, som er Distributionschef hos Viborg Varme, til en snak om netop driftsdata.

Der ER store optimeringsgevinster forbundet ved at arbejde strategisk med driftsdata. ”Kan vi for eksempel sænke fremløbstemperaturen med en enkelt grad, kan vi spare omkring en million kroner. Det viser vores data tydeligt. Vi skal producere mindre varme og samtidig betyder en lavere fremløbstemperatur et mindre varmetab”, fortæller Tom Diget.

”Det er nok ikke overraskende, at vi mærker en støt stigende interesse for løsninger til indsamling af forskellige typer data. Der er virkelig stor fokus på at optimere driften med data, der kan bidrage til at opretholde den rigtige balance mellem temperaturen i vandet, trykket i rørene og behovet ude hos forbrugerne”, siger Christian Skallerup-Børgesen, Frese Sales & Business Development Manager, Frese.

Tom Diget fortæller, at de hos Viborg Varme med de rigtige data ikke blot kan styre pumper og varmeproduktion korrekt, de kan også identificere og synliggøre steder i fjernvarmesystemet, hvor der er er behov for, for eksempel, at tilpasse rørdimensioner eller indsætte pumpestationer. Viborg Varme kan også finde svar på, om det er i installationen hos kunden årsagen til manglende varme skal findes eller om det er i Viborg Varmes netværk.

”Traditionelt set har mange brugt ”TDC-metoden”, hvor man sænker temperatur og tryk, indtil telefonen ringer og en forbruger klager over manglende varme, hvorefter man så skruer en smule op igen. Det fungerer på den korte bane, men det vil aldrig blive den optimale måde at gøre tingene på”, forklarer Christian Skallerup-Børgesen.

Hos Viborg Varme fylder driftsdata meget i dagligdagen, og erfaringerne viser blandt andet, at det handler om at indsamle flest mulige data – også selv om man måske ikke lige ved, hvad de skal bruges til i dag. Men disse data kan blive meget værdifulde som historiske data på et senere tidspunkt. De kan bidrage til at dokumentere et fjernvarmeselskabs erfaringer, ”og vi ved jo ikke præcist, hvad vi står overfor i morgen”, siger Tom Diget. ”Og når man først får øjnene op for værdien af data, efterspørger man hurtigt endnu flere og endnu mere detaljerede data – og dermed flere målepunkter”. Et godt eksempel på dette er Viborg Varmes rejse fra at indsamle månedsdata ude hos forbrugerne til at indsamle døgndata. I dag overvejer Viborg Varme at indsamle timedata.

Tom Diget anbefaler, at man som fjernvarmeselskab udarbejder en datastrategi, der udstikker en klar retning, og sikrer, at de mange forskellige typer data, der indsamles ved hjælp af forskellige leverandører, kan anvendes på tværs af systemer både internt og hos samarbejdspartnere. ”Det handler om, at de rigtige data skal være tilgængelige for de rigtige mennesker og funktioner. Derfor arbejder vi på at udvikle en datahub – et sted, hvor vi gemmer alle data, så vi selv har kontrol over indsamling, anvendelse og ejerskab”, siger Tom Diget.

Udover at bruge data til optimering af den daglige drift anvender Viborg Varme også sine data i en såkaldt ”digital tvilling”, som anvendes til planlægning af fremtidige udvidelser og optimeringer, hvor flere forbrugere skal tilsluttes, samtidig med at der kommer flere energikilder til i form af overskudsvarme, der ikke nødvendigvis ligger inden for det eksisterende forsyningsområde.

Frese har gennem de senere år udviklet en række intelligente løsninger, som bidrager til at give fjernvarmeselskaber et dokumenteret overblik over en række af de mulige udfordringer, der kan være i et fjernvarmenet. Det kan for eksempel være udfordringer som manglende data om reelle driftsforhold i fjernvarmenettet, sikring af varme i sommerperioden hos kunder med lange stikledninger eller i nyudstykninger samt mulighed for at begrænse ikke-betalende kunders adgang til varme uden at skulle have fysisk adgang til installationer.

Tak til Tom Diget for en god snak!

Læs mere om vores intelligente løsninger til indsamling af driftsdata:

Frese OMLØB til overvågning, justering og fjernstyring af omløb Frese SENSOEDGE til overvågning af temperatur, tryk og differenstryk Frese FLOWVAGT til overvågning og styring af varmeforsyningen

Alle vores løsninger indsamler data om tryk- og temperaturforhold, der hvor vi installerer dem i et fjernvarmenet.